[knjiznica-eventuse] FW: Prijedlog za suradnju u programu kampanje "Kazalište i mladi"

Višnja Novosel vnovosel at ffzg.hr
Mon May 28 14:55:36 CEST 2018


Drage kolegice,

Uspjele smo se konačno čuti, studentica i ja (to je ovo što šaljem ispod maila), pa će ona doći sutra ujutro do mene da vidimo što bi sve ova suradnja obuhvaćala. Javljam samo da imate informaciju. Ako vam se odmah počnu vrzmati neke ideje po glavi, javljajte.

 

Usput, a ne manje važno – dobit ćemo sutra konačno one Bergmanove postere i dobili smo player za neke posebne kratke filmiće. Dogovorila sam se s Katarinom da to sve bude na 4. katu oko i u AV dvorani, jedino ćemo malo poraditi na reklami.

 

I da, sviđa mi se ona ideja za inspirativnu kutiju.

 

Višnja

 

 

 

From: Kristina Grubiša <kazalisteimladi at gmail.com> 
Sent: Wednesday, May 23, 2018 1:18 PM
To: vnovosel at ffzg.hr
Subject: Prijedlog za suradnju u programu kampanje "Kazalište i mladi"

 

Poštovanje, u sklopu kampanje "Kazalište i mladi" koja se održava od 12 do 14.06 u Studentskom domu Stjepana Radića imamo prijedlog za suradnju za Knjižnicu FFZG-a. 

 

Program kampanje je fokusiran na Shakespeare-ovo stvaralaštvo. Knjižnica FFZG-a je prethodno izvela natječaj na temu crtanja covera knjiga - htjeli bi predložiti otvaranje natječaja za crtanje likova iz brojnih Shakespeare-ovih djela. Bilo koja tehnika je dozvoljena, a radovi bi bili predstavljeni i izloženi u prostoru ulaza knjižnice zajedno sa plakatima kampanje. Tim natječajem bi studenti zbilja mogli pustiti maštu na volju, jer takav predložak nudi mnoštvo opcija i ima veliki potencijal da natječaj bude izrazito uspješan zbog značaja samog autora :)

 

Knjižnica FFZG-a bi tom suradnjom bila navedena kao suradnik u stvaranju programa kampanje Kazalište i mladi - više o samoj kampanji možete pročitati u navedenom paragrafu:

 

 


​

 

U suradnji sa studentima različitih odsjeka i smjerova, kampanja "Kazalište i mladi" u svom prvom festivalskom izlaganju nudi posjetiteljima niz različitih programa (kazališne izvedbe, performans, okrugli stolovi i javne tribine) kojima je cilj približiti izvedbenu umjetnost i kazališnu djelatnost upravo studentima.

 

Kampanja “Kazalište i mladi”

 

Kampanja "Kazalište i mladi", u prvotnom obliku naziva “Mladi i kazalište” (promijenjeno radi promjene vizuala) organizirana od strane umjetničke organizacije i kazališta Točka na i pokrenuta je sa ciljem popularizacije kazališta kod studenata na njima pristupačan način, koristeći kao jednu od metoda pristup generacijske edukacije. Planirano trajanje programa je od 12. do 14.06.2018, u prostoru Kino Forumu u Domu Stjepana Radića.

 

Cilj ove kampanje je približiti kazališnu djelatnost studentima. Ovom kampanjom želimo staviti naglasak na zabavu jer smatramo da mlade zanima i ta funkcija kazališta kao ustanove.

Interakciju sa publikom smatramo prioritetom, a primarni naglasak je stavljen na edukaciju: kako mlade, ciljano studente, potaknuti da promišljaju i stvaraju u lokalnoj zajednici.

 

Kampanja “Kazalište i mladi” će tako za svoj pristup ciljanoj publici upotrijebiti formate:

·         kazališnih izvedbi u strukturama koje zadovoljavaju zahtjeve izvedbe (klasika i suvremenih autora)

·         okruglih stolova, diskusija, tribina (u kojima uz sudjelovanje eksperta iz struke publika je pozvana da sudjeluje i komentira)

·         dramskih radionica (rad na stvaralaštvu znamenitih domaćih i stranih autora)

·         suradnje sa interdisciplinarnim strukama i smjerovima (potiče se suradnja studenata sa različitih fakulteta - npr. Filozofskog fakulteta, ADU, Hrvatskih studija, TTF-a…)

·         medijske promidžbe i kampanje preko različitih formata (TV, radio, novine, plakati, letci...), sa naglaskom na on-line marketing kako bi efikasnije doprli do ciljanih skupina

·         organiziranja festivala i izlaganju cjelokupnog rada, sa naglaskom na dostupnost svima (prihvatljive cijene ulaznica - fokus je na edukaciji)

 

Prijedlog i opis planiranog koncepta na primjeru festivalskog programa za 2018.g:

 

Program festivala “Kazalište i mladi”, akademska godina 2017/2018.g

 

Ove akademske godine sa polaznicima dramskog studija Točke na i fokusirali smo se na Shakespeare-ovo stvaralaštvo i Krležu. Rezultat su nekoliko različitih projekta, koji bi u trajanju od 3 dana predstavili za publiku u Kino Forumu (dom Stjepan Radić).

 

Predstavljanje festivala:

07.06, u 18:00 u lokalu Botaničar.

 

Organizatori bi predstavili program, zajedno sa glumcima i voditeljima pojedinih projekata.

Na predstavljanje projekta pozivamo sve zainteresirane, tj. potencijalnu publiku kako ste rekli, zajedno sa novinarima.

Na tribini bi sudjelovali organizatori zajedno sa režiserima predstava koje će sudjelovati, i glumcima iz istih.

 

Program bi se sastojao od:

- Predstavljanja ideje programa Kazaliste i mladi

- Izlaganja rasporeda i par uvodnih riječi režisera, objašanjavanje pristupa i uzora pri postavljanju pojedinih djela, čitanje ulomaka

- Suradnje sa studentskim udrugama i incijativama: predstavljanje studenata uključenih u projekt

- Predstavljanje off-programa i što sve nudi (projekcije, radionice, izložba)

- Odgovaranje na pitanja u vezi projekata i sve upite vezane uz realizaciju

 

Predvideno maksimalno trajanje predstavljanja je 2 sata, uključujući i pitanja publike i zainteresiranih, no vjerovatno bi završiti ranije ukoliko ne bude puno pitanja (oko sat i po). Tematski je podijeljeno u gore navedene teme, ali bez pauzi između predstavljanja cjelina.

 

Glazbenom dio programa bi popunio Nikola Krgović, tj. NIOBE, student latinskog i povijesti umjetnosti na FFZG-u.

 

Momak iz Belišća/Valpova, NIOBE je 22-godišnji DJ aktivan na zagrebačkoj sceni godinu dana u kojima je nastupio tridesetak puta, među ostalom u klubovima Attack, Funk, KSET, Pločnik, SoundFactory i ljubljanski Rog. Pobjednik je ovogodišnjeg Nucomers Nighta u sklopu Illectricity Festivala kojeg je i zatvorio, suorganizator novog klupskog programa VOLTA te jedan od glazbenih moderatora Zvučnog Zida na Radio Studentu. U klupskoj ga muzici najviše privlače nepravilni, sinkopirani ritmovi, industrijski i ritualni zvuk te odnos dubstepa i techna u svim njihovim oblicima.

 <https://www.mixcloud.com/NiobeZagreb/> https://www.mixcloud.com/NiobeZagreb/

 <https://soundcloud.com/user503113308> https://soundcloud.com/user503113308

 

Otvaranje festivala:

 

12.06 u 16:00h planirano je otvaranje festivala, kojeg bi performansom otvorilo studentsko kazalište Filozofskog fakulteta u Zagrebu (Gastritis theatar). Performans "Zagreus in Zagreb" sadrži elemente dionizijske povorke, tj. Velikih Donizija kojim se otvarao kazališni festival koji je trajao 3 dana. Program festivala prati obrazac grčkog festivala (prvi dan tragedija, drugi dan komedije).

 

Performans se sastoji od povorke i kratke plesne koreografije u vanjskom dijelu Doma Stjepana Radića. Sveukupno trajanje performansa iznosi kojih 20, 25 min. Kao glazbena pratnja glumcima u performansu članovi iz benda Jeboton live prate radnju.

 

Performans je ujedno suradnja sa studenticom i pobjednicom ovogodišnjeg fashion Incubatora, Marijanom Cigić, čije kreacije glumci nose, zajedno sa gas maskama koje poslije skidaju.

 

Glazbena podloga se sastoji od ritmičke pratnje na udaraljama tijekom procesije, Clockwork Orange Music for the Funeral March of Queen Mary Main Title Theme pjesme i cover pjesme "Naranča" od benda Putokazi.

 

Tema performansa je dolazak studenata u studentski dom i prijelaz u studentski način života, sa svim problemima i odgovornostima koje on nosi. Iz sigurne udobnosti kućnog doma dolazimo stanje zbrkanosti, nesigurnosti, anksioznosti i kompeticije. Kao riješenje i izlaz iz te situacije prvotno nalazimo konflikt - koji nije adekvatan, i stvara kontraefekt. Poučeni tom lekcijom vraćamo se korijenima i simbolu tradicije (naračne), te u grupnom zajedništvu pronalazimo radost, snagu i potporu za ostvarivanje daljnjih ciljeva.

 

Potrebno bi bilo postavljanje zvučnika na vanjskom prostoru, radi sekvence Funeral March of gueen Mary - sve ostalo se izvodi live tako da nikakve dodatne pripreme nisu potrebne.

 

Jeboton bend: <https://www.facebook.com/jeboton/>  https://www.facebook.com/jeboton/

Marijana Cigić: <http://www.callegari.hr/blog/alumni/dizajnerica-marijana-cigic-pobjednica-fashion-incubator-a-u-pobjednicku-kolekciju-unijela-sam-najbolje-od-svoje-osobnosti/>  http://www.callegari.hr/blog/alumni/dizajnerica-marijana-cigic-pobjednica-fashion-incubator-a-u-pobjednicku-kolekciju-unijela-sam-najbolje-od-svoje-osobnosti/

Gastritis Theatar: <https://www.facebook.com/GastritisTheatar/>  https://www.facebook.com/GastritisTheatar/

 

Off-program:

U suradnji sa studentskom udrugom KSFF organizirana je projekcija filmova Shakespeareove trilogije od Orsona Wellesa (Macbeth, Othello, Chimes at Midnight). Svaki dan bi bila jedna projekcija - u 14:00 početak izlaganja (u utorak), oko 14 i 30 projekcija do 16h.

 

Shakespeare - revija / prvi i drugi dan kampanje

 

Podjeljeno na Shakespeareove tragedije i komedije, različitim autorima daje se pristup da po vlastitom nahođenju postave ulomke. Pristup i ograničenja nisu zadana, jer je zadatak i cilj pokazati raznolikost njegovog opusa i mogućnost različitog načina postavljanja.

Od tragedija obrađujemo:

- Othello

- Macbeth

- Romeo i Julija

- Hamlet

 

Izabrane komedije su:

- San Ivanjske noći

- Vesele žene vindsorske

- Mnogo vike ni za što

 

Ulomke režiraju: Iva Srnec, Paola Slavica, Rajna Racz (2.godina režije sa ADU), Kristina Grubiša (studentica FFZG-a, voditeljica Gastritis Theatra) i Ana Miljanić.

 

Ovo je ujedno program suradnje mladih autora sa već afirmiranim imenima. Osim toga riječ je o suradnji studenata sa različitih fakulteta (ADU i FFZG).

Nakon svake izvedbe slijedi okrugli stol, na kojem će biti pozvani profesionalci iz struke da zajedno sa glumcima i redateljem gledanog ulomka prokomentiraju djelo.

 

2. Trešnjalot i Krleža recitali 18:18 / treći dan kampanje

 

Trešnjalot

 

"Projekt za mlade koju donosi Trešnjalot i svim anegdotama kralja Artura i njegovih vitezova. Kako to obično biva u časnom i poštenom svijetu kada se čovjeku obrati Bog, jedino što mu je prirodno učiniti jest poslušati (bez propitkivanja zdravoga razuma). Tako je i Kralj Artur odlučio postupiti sukladno drevnom zakonu ljudskih i božanskih transakcija te se uz prisutnost svoga čarobnjaka, žene, sestre i još nekoliko slučajnih junaka upustio u avanturu života. Misija je to koja je savila granice prostora i vremena u borbi protiv duhova prošlosti i sadašnjosti, kulturnojezičnih posebnosti te loših rodbinskih veza. Što se Bogu i kralju htilo, njima se i snilo. Radnja je ovo Trešnjalota, predstave koja je ostavila snažan dojam na mlade"

O predstavi i projektu je već bilo rečeno u medijima: http://magazin.hrt.hr/425528/tresnjalot-prica-o-anegdotama-kralja-artura-i-njegovih-vitezova

 

Slijedio bi okrugli stol o samom projektu, aktivnosti mladih i incijativi za stvaranjem.

 

Krleža recitali 18:18

 

Povodom 100 obljetnice od kraja prvog svjetskog rata, polaznici dramskog studija, mladi i studenti vođeni vodstvom redateljice Ive Srnec već 6 mjeseci neumorno rade na projektu Krležinih recitala. Predstava nastala iz različitih ulomaka Krležinih djela propituje naš odnos prema i ratu i životu, vrijednostima kao takvima te afirmira Krležinu svevremenost u današnjim političkim odnosima.

 

 

Ukoliko ste zainteresirani za suradnju, molimo nam javite pozitivan odgovor na ovaj mail ili osobno na mobitel 0994999705.

 

Srdačan pozdrav,

voditelji kampanje Kazalište i mladi

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://mjesec.ffzg.hr/pipermail/eventuse/attachments/20180528/09ea5f64/attachment-0001.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.png
Type: image/png
Size: 39380 bytes
Desc: not available
URL: <http://mjesec.ffzg.hr/pipermail/eventuse/attachments/20180528/09ea5f64/attachment-0001.png>


More information about the Eventuse mailing list